Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ο δρόμος προς την Ελληνική κρίση

Greek-Crisis

Το έγραψα για να θυμάμαι και για να σας βοηθήσω να θυμάστε. Αναφέρω συνοπτικά αρκετά ιστορικά γεγονότα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ελληνική οικονομική κρίση, τα οποία πρέπει να ανακαλούμε στην μνήμη μας ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον.

Σεπτέμβριος 2006
Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρωσία συμφωνούν στην κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη μέσω Αλεξανδρούπολης.

Ιανουάριος 2007
Τρομοκρατικό χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία με αυτοσχέδια ρουκέτα.

Αύγουστος 2007
Προαναγγελία πρόωρων εκλογών για τις 16 Σεπτεμβρίου, ύστερα από σφοδρές πιέσεις για τις σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τον ίδιο μήνα, πυρπολείται κυριολεκτικά ολόκληρη η Πελοπόννησος από εμπρηστές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη του προεκλογική ομιλία δηλώνει “Φτάνει Πια”.

Σεπτέμβριος 2007
Ο Κώστας Καραμανλής ξανακερδίζει με μικρή διαφορά τις εκλογές και δηλώνει πως έλαβε το μήνυμα για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. 

Δηλώσεις Καραμανλή στο Ζάππειο μετά την νίκη του.

Μάρτιος 2008
Η Ελλάδα μπλοκάρει την έλευση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, γεγονός που θεωρείται διπλωματική επιτυχία αλλά με δυσκολία περνά το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο στην βουλή που πυροδοτεί έντονες συνδικαλιστικές αντιδράσεις. 

Οκτώβριος 2008
Γενικευμένες διαδηλώσεις και απεργίες για την οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Ομιλία του Γ. Παπανδρέου στις 12/10/2008. Το Πρώτο “ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ”.

Δεκέμβριος 2008
Σποραδικές διαδηλώσεις ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας αμαυρώνονται στις 6/12/2012 από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μάρτιος 2009
Η κομισιόν καλεί Ελλάδα, Κύπρο καθώς και Γαλλία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο να μειώσουν τα υψηλά ελλείμματά τους.
http://ec.europa.eu/economy_finance/articles/sgp/article14582_en.htm

Ιούνιος 2009
Οι ευρωεκλογές στις 7/6/2009 δημιουργούν κλίμα πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Πρώτο κόμμα βγήκε το ΠΑΣΟΚ με 36,7%.

Οι υποσχέσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αύγουστος 2009
Μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Αττικής κατακαίει χιλιάδες στρέμματα δασικής γης και εκατοντάδες σπίτια.

Σεπτέβριος 2009
Στις 2/9/2009, διαθέτοντας μόνο 151 έδρες στην βουλή και αντιμετωπίζοντας έντονη δυσπιστία, ο Κώστας Καραμανλής εξαγγέλλει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, επικαλούμενος την απροθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την έλλειψη συναίνεσης στην εκλογή του Κάρολου Παπούλια ως Προέδρου της Δημοκρατίας. (ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει επίσημα ότι τον Φεβρουάριο του 2010 δεν θα ψήφιζε τον Κάρολο Παπούλια, αποκλειστικά και μόνο για να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης).

Η αναγγελία πρόωρων εκλογών.
Η άμεση απάντηση του Γεωργίου Παπανδρέου.
Προεκλογική ομιλία του Γ. Παπανδρέου. Το δεύτερο “ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ”.

Οκτώβριος 2009
Στις 4 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 43,92% και 160 έδρες. Τον ίδιο μήνα, στις 20 Οκτωβρίου ο υπουργός οικονομικών, πλέον, Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοινώνει πως το έλλειμμα της Ελλάδας δεν είναι 6% όπως το υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά 12,5%, προκαλώντας την πρώτη υποτίμηση από τους οίκους αξιολόγησης και άνοδο των Spread.

Νοέμβριος 2009
Πρόεδρος την Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς.

Δεκέμβριος 2009
Διαδοχικές υποτιμήσεις της ελληνικής οικονομίας από οίκους αξιολόγησης οδηγούν τα spread στα ύψη και απομονώνουν την Ελλάδα εκτός των Διεθνών αγορών ομολόγων. Τον ίδιο μήνα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου περιοδεύει στο εξωτερικό και διασύρει την Ελλάδα λέγοντας ότι είναι διεφθαρμένη από την κορυφή μέχρι τον πάτο και ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έλεγαν ψέματα. Σε ένα βαθμό η πράξη του αυτή δικαιολογεί τον προϋπολογισμό για το 2010 ο οποίος προβλέπει σκληρή δημοσιονομική πολιτική, αντίθετη με τις προεκλογικές υποσχέσεις. Ως εκ τούτου, τα βλέμματα του κόσμου εστιάζονται προοδευτικά στην Ελλάδα και όχι σε άλλες χώρες με παρόμοια ή μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα.

Ο Παπανδρέου διατυμπανίζει στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη.

Ιανουάριος 2010
Η κομισιόν σε έκθεσή της αναφέρει την διαπίστωσή της ότι η Ελλάδα σκοπίμως έκρυβε το πραγματικό υψηλό έλλειμμά της το οποίο αναθεωρείται στο 15,8% του ΑΕΠ, είδηση που εκτινάσσει τα spread στα ύψη και αυξάνει την δυσπιστία των αγορών για την Ελλάδα.

Φεβρουάριος 2010
Μετά από πιέσεις που δέχτηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου στο Παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, η κυβέρνηση αναγκάζεται να ανακοινώσει το πρώτο πακέτο μέτρων που αφορά τον Δημόσιο Τομέα (Πάγωμα και περικοπές μισθών, περικοπές επιδομάτων κ.α) προκαλώντας σφοδρές συνδικαλιστικές αντιδράσεις και πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Διάγγελμα πρωθυπουργού για την οικονομία.

Μάρτιος 2010
Στα διεθνή ΜΜΕ αρχίζει να αναφέρεται πολύ έντονα το σενάριο χρεωκοπίας της Ελλάδας καθώς οι αγορές δεν ησυχάζουν και ο Παπανδρέου συνδέει την οικονομική κρίση με πολεμική κατάσταση. Έρχεται δεύτερο πακέτο μέτρων 6,5 Δισ. που περιλαμβάνει μειώσεις στα δώρα, μειώσεις μισθών, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση στον φόρο βενζίνης, αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης κλπ. προκαλώντας απεργίες και ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία στον ελληνικό λαό.
Έμεινε στην ιστορία η ρήση του Παπανδρέου: «χρειαζόμαστε ένα γεμάτο όπλο στο τραπέζι για να διαπραγματευτούμε με τις αγορές» 18/03/ 2010.

Απρίλιος 2010
Υπό την ασφυκτική πίεση των διεθνών αγορών (και διαθέτοντας “άσφαιρα πιστόλια”) στις 23/4/2012 ο Γ. Παπανδρέου ζητάει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που συστήνουν Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ, η λεγόμενη Τρόικα.

Ο Γ. Παπανδρέου βάζει το ΔΝΤ στην Ευρώπη από το Καστελόριζο.

Μάιος 2010
Μετά το ναι του Παπανδρέου, η Τρόικα προσφέρει 110 Δις μέσω Δανειακής σύμβασης που συνοδεύεται από αναγκαστικά μέτρα λιτότητας.

2/5/2010 ο Όλι Ρεν εγκρίνει την δανειακή σύμβαση 110 Δις προς την Ελλάδα.

Το τρίτο πακέτο μέτρο λιτότητας επιβαλλόμενο από την Τρόικα αναφέρεται συνοπτικά ως “Μνημόνιο” και περιλαμβάνει πληθώρα νέων φόρων, μειώσεις μισθών, περικοπές επιδομάτων και δώρων, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αυξήσεις αντικειμενικών αξιών ακινήτων και δεσμεύσεις που παραχωρούν εθνική κυριαρχία. Ύστερα από τέσσερις μόνο μέρες το μνημόνιο κατατίθεται στην βουλή προς έγκριση και στις 6/5/2010 το ψηφίζουν 172 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ άλλα και η Ντόρα Μπακογιάννη από τον χώρο της ΝΔ η οποία για αυτό τον λόγο διαγράφεται από το κόμμα της. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιούνται τρεις βουλευτές (Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου) οι οποίοι επίσης διεγράφησαν. Η κυβέρνηση πλέον μένει με 157 βουλευτές και με συνοπτικές διαδικασίες στις 10/5/2011 υπογράφει τη Δανειακή Σύμβαση η οποία αρχίζει να καταβάλλεται τμηματικά σε τριμηνιαίες δόσεις.

Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2010
Διεθνείς αναλυτές και ΜΜΕ δεν έχουν πειστεί ακόμα αν το Μνημόνιο αποτελεί σωτηρία για την Ελλάδα ή πρόκειται για πρόγραμμα ελεγχόμενης χρεωκοπίας και οι συγκεχυμένες απόψεις τους συνεχίζουν να δηλητηριάζουν την ελληνική οικονομία.

Ο Πάγκαλος δηλώνει “ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ”.

Νοέμβριος 2010
Έκρηξη βόμβας στην Ελβετική πρεσβεία στην Αθήνα και Δέματα-Βόμβες σε διάφορες πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών που φημολογείται ότι αποστέλλονται από Έλληνες τρομοκράτες και αριστεριστές.

Δεκέμβριος 2010
Ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του 2011 και πολυνομοσχέδιο που περικλείουν επιπρόσθετα μέτρα για Εργασιακά και ΔΕΚΟ. Το καταψηφίζει ένας ακόμα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος διαγράφεται και αφήνει την κυβέρνηση με 156 βουλευτές.

Φεβρουάριος 2011
Στις 11/2 Οι ελεγκτές της Τρόικα με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν σε έκθεσή τους ανακοινώνουν πως κάποια από τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αποδίδουν όσο θα έπρεπε και ίσως χρειαστούν περισσότερα http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2011/pr1137.htm. Την επόμενη μέρα ανασκευάζουν τις δηλώσεις τους που επέφεραν κακό κλίμα στις αγορές http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2011/pr1142.htm. Οι οίκοι αξιολόγησης, εν τω μεταξύ συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την ελληνική οικονομία.

Μάρτιος 2011
Συμφωνία στο Eurogroup για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Τρόικα κατά 7,5 χρόνια και μείωση επιτοκίου κατά 1% η οποία θεωρείται επιτυχημένη από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά οι αγορές την μεταφράζουν ως αδυναμία αποπληρωμής και έτσι συνεχίζονται οι υποβαθμίσεις.

Μάιος 2011
Το κίνημα των “αγανακτισμένων” πολιτών διογκώνεται σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Στις 25 Μαίου γίνεται η πρώτη συγκέντρωση των Ελλήνων αγανακτισμένων στο Σύνταγμα.

Οι πρώτες μαζικές μούτζες στην ελληνική βουλή.

Τον ίδιο μήνα, στις 15 Μαίου συλλαμβάνεται ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, για απόπειρα βιασμού και στις 18 Μαίου παραιτείται του αξιώματός του.
Η σύλληψη του Στρος Καν ο οποίος πριν ένα χρόνο είχε συμφωνήσει με τον Παπανδρέου για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Ιούνιος 2011
Η Τρόικα προτείνει διορθωτικές παρεμβάσεις με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είναι ουσιαστικά ένα τροποποιημένο μνημόνιο με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και νέες δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις που αφορούν κυρίως την Ενέργεια (πώληση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λιγνίτη, πετρελαίου κλπ.). Το μεσοπρόθεσμο προκαλεί εσωκομματικές ρήξεις στο ΠΑΣΟΚ (παραίτηση Φλωρίδη και Νασιώκα) και εσπευσμένο ανασχηματισμό που αναβαθμίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και νέο υπουργό οικονομικών. Στις 29/6 Το μεσοπρόθεσμο ψηφίζεται οριακά στην βουλή με 155 ψήφους υπέρ (154 από ΠΑΣΟΚ και μία από ΝΔ, η Έλσα Παπαδημητρίου η οποία διαγράφεται από την ΝΔ). Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν το ψηφίζει και διαγράφεται επίσης από το κόμμα του.

Ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα του μεσοπρόθεσμου.
Ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει για την αποτυχία του μνημονίου και δεν συμφωνεί για το μεσοπρόθεσμο.

Ιούλιος 2011
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει πλέον την Ελλάδα στο κατώτατο επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας, ένα βήμα πριν την χρεωκοπία. Σε αυτό το βαρύ οικονομικό κλίμα η Τρόικα σχεδιάζει με την ελληνική κυβέρνηση μία νέα δανειακή σύμβαση που θα καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF) ύψους πάνω από 110 Δισ. ενώ για πρώτη φορά συζητιέται το “κούρεμα ελληνικών ομολόγων”, δηλαδή η μείωση της ονομαστικής τους αξίας και άρα η αναλογική μείωση του δημοσίου χρέους. Το πρόγραμμα κουρέματος ελληνικών ομολόγων, γνωστό ως PSI (Private Sector Involvement), προβλέπεται να επιβαρύνει τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, δηλαδή κυρίως Ελληνικές τράπεζες, ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, κάποιες ξένες τράπεζες και μικροεπενδυτές.

Αύγουστος 2011
Ξεκινούν οι προετοιμασίες για έρευνες σε Ελλάδα και Κύπρο προκειμένου να εντοπιστούν φυσικό αέριο και πετρέλαιο με συνεργασία ΗΠΑ και Ισραήλ ενώ η Τουρκία επιδιώκει συνεκμετάλλευση της ΑΟΖ.

Σεπτέμβριος 2011
Το επιτελείο της Τρόικα αποχωρεί από την Ελλάδα κατηγορώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εμμέσως πλην σαφώς για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων. Οι συζητήσεις για την νέα δανειακή σύμβαση παγώνουν επ’ αόριστον όπως και οι δόσεις από την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση του μνημονίου ενώ ελληνικές τράπεζες υποβαθμίζονται από οίκους αξιολόγησης. Για να κατευνάσει την Τρόικα ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχωρά σε έκτακτα συμπληρωματικά μέτρα, μεταξύ αυτών και το περιβόητο χαράτσι της ΔΕΗ.

Αντιφάσκουσες δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οκτώβριος 2011
Οι διαπραγματεύσεις για την νέα δανειακή σύμβαση και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων επανεκκινούν.Το δανειοδοτούμενο ποσό φτάνει τα 130 Δισ. και τα ελληνικά ομόλογα λέγεται ότι θα κουρευτούν 50%. Οι διαδηλώσεις των αγανακτισμένων πολιτών συνεχίζονται ολόκληρο τον μήνα με επιστέγασμα τον προπηλακισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στην στρατιωτική παρέλαση στις 28η Οκτωβρίου. Και ενώ φαινόταν πως Τρόικα και Ελληνική κυβέρνηση πλησιάζουν στην επίτευξη της συμφωνίας, ο Γ. Παπανδρέου υπαναχωρεί και στις 31/11/2011 ζητάει δημοψήφισμα προκαλώντας την οργή των Μέρκελ -Σαρκοζί και σοκάροντας τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου ξαφνιάζει τους πάντες ζητώντας δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης ενώ ο ίδιος έχει συμφωνήσει σε όλα με τους εταίρους.
Μέρκελ και Σαρκοζί εκφράζουν φανερά την δυσαρέσκειά τους.

Νοέμβριος 2011
Μετά από σφοδρές πιέσεις από όλες τις πλευρές ο Γ. Παπανδρέου παραιτείται από πρωθυπουργός, παίρνει πίσω το Δημοψήφισμα αλλά παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής του ομάδας με 153 ψήφους. Σε συνεννόηση με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και πρόεδρο της Δημοκρατίας δίνει την θέση του στον μη εκλεγμένο από τον ελληνικό λαό, Λουκά Παπαδήμο, πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και ευνοούμενο της Τρόικα. Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται στις 11/11/2011 και έχει στόχο την επίτευξη της δανειακής σύμβασης.

Ο Γ. Παπανδρέου εξηγεί γιατί πήρε πίσω το Δημοψήφισμα.
Ο Λ. Παπαδήμος είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.
Η ορκωμοσία της κυβέρνησης συνεργασίας.

Φεβρουάριος 2011
Ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις συντάσσεται το Μνημόνιο 2 για την δανειακή σύμβαση 130 Δισ. και PSI και καλούνται οι Έλληνες βουλευτές να το διαβάσουν –σχεδόν την τελευταία στιγμή– και να αποφασίσουν αν θα το ψηφίσουν.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποχωρεί αιφνιδίως από την κυβέρνηση συνεργασίας και βάζει φωτιά στις διαπραγματεύσεις.
Ο Σαμαράς ψηφίζει το Μνημόνιο 2 ενώ έχει καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και Μνημόνιο 1.
12/2/2012 το μνημόνιο 2 ψηφίζεται και η Αθήνα καίγεται.

Πρωινές ώρες της 13/2/2012 ανακοινώνεται ότι 199 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπερψήφισαν το μνημόνιο 2. Λόγω έλλειψης κομματικής πειθαρχίας διαγράφονται 21 βουλευτές της Ν.Δ - 20 του Π.Α.Σ.Ο.Κ και δύο του ΛΑΟΣ. Συνολικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές αποτελούν πλέον το “δεύτερο κόμμα” στην βουλή, αριθμώντας 63 μέλη.

Πόλεμος εντυπώσεων πριν την “πολυπόθητη” συμφωνία.
Μετά από δύο εβδομάδες η Τρόικα τελικά συμφωνεί για την νέα δανειακή σύμβαση αλλά απαιτείται χρόνος και περισσότερες διευκρινήσεις για να πέσουν οι υπογραφές.

Μετά από απαιτήσεις της Τρόικα για περισσότερες διευκρινήσεις ως προς την υλοποίηση των στόχων του Μνημονίου 2, στις 21/2/2011 εγκρίνεται επιτέλους το πρόγραμμα Δανειακής σύμβασης 130 Δισ. και το PSI. Ωστόσο πρόκειται για “συμφωνία κυρίων” μέχρι να υπογραφτεί η εκταμίευση του δανείου και να επικυρωθεί η συμμετοχή των ιδιωτών. Στην συμφωνία αποφασίστηκε κούρεμα 53,5% των ελληνικών ομολόγων με συμμετοχή και των ξένων κεντρικών τραπεζών και η Ελλάδα υποχρεώνεται να ανοίξει ειδικό λογαριασμό από τον οποίο θα αποπληρώνεται αυτομάτως το χρέος της.

Στο παρασκήνιο όλων αυτών των εξελίξεων τον Φεβρουάριο του 2012 επιβεβαιώνονται πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που μπορούν να αξιοποιηθούν από Ελλάδα και Κύπρο.

Τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου επιβεβαιώνονται κοντά στην Κρήτη.

http://www.newsbomb.gr/blogs/story/113296/thisayros-10-tris-sta-podia-ton-ellinon

Μάρτιος 2012 (Τι?)
Το περίφημο ομόλογο των 15 Δισ. που λήγει στις 20 Μαρτίου υποτίθεται ότι ήταν αδύνατο να αποπληρωθεί από το ελληνικό κράτος και έτσι θα χρεωκοπούσαμε, για αυτό και υπήρξαν οι πιέσεις για μία γρήγορη συμφωνία με την Τρόικα. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι η ελληνική κυβέρνηση “απειλούσε” με “ανεξέλεγκτη” χρεωκοπία από τον Ιούνιο του 2011 για να εγκριθούν το μεσοπρόθεσμο και το μνημόνιο 2. Δηλαδή, οκτώ μήνες τώρα ακούμε ότι τα “ταμειακά διαθέσιμα” στερεύουν και ότι χρεωκοπούμε ενώ δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ από την Τρόικα από τον Σεπτέμβρη του 2011. Με κάποιον μαγικό τρόπο τελικά, φαίνεται ότι λεφτά υπάρχουν στην Ελλάδα…. ή μήπως όχι; Θα δείξει το εγγύς μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: