Ακούμε συνεχώς για την λεγόμενη “Τρόικα” και πολλοί ίσως νομίζουν ότι η λέξη αυτή αντιστοιχεί σε ένα θεσμοθετημένο όνομα. Πρόκειται για ένα παρατσούκλι που για πρώτη φορά ακούστηκε στην Ελλάδα (όπως λέγεται), από τα αριστερά κόμματα (από την Παπαρήγα ίσως;) και τελικά έφτασε να καθιερωθεί στον διεθνή τύπο και τον παγκόσμιο πολιτικό χώρο.
Η λέξη Τρόικα εννοεί την “τριαρχία” που, πρώτη φορά συστήθηκε για να διαχειριστεί το χρέος της Ελλάδας (με την βοήθεια του ΓΑΠ) και προοδευτικά έχει αποκτήσει τον ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη. Μιλάμε για τους εξής τρεις ανεξάρτητους οργανισμούς:
- Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή European Commission (EU) που, υποτίθεται αντιπροσωπεύεται ισότιμα από τα 27 κράτη μέλη της, αλλά στην ουσία την διοικούν οι πιο ισχυρές οικονομικά χώρες του Ευρώ, δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία καθώς και τα κράτη δορυφόροι τους. Από το 2004 μέχρι σήμερα, πρόεδρος της είναι ο “Σογκούν” Πορτογάλος Μανουέλ Μπαρόζο.
- Την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή European Central Bank (ECB) που καθορίζει την νομισματική πολιτική όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Πρόεδρος της από το Νοέμβριο του 2011 είναι ο Ιταλός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι ο οποίος διαδέχθηκε τον “Αυτοκράτορα” Γάλλο Ζαν Κλοντ Τρισέ.
- Το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) γνωστό στο εξωτερικό ως IMF (International Monetary Fund) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον και υπάρχει από το 1945. Θεωρητικά ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να βοηθά τις χώρες που κινδυνεύουν από οικονομική κατάρρευση αλλά πρακτικά λειτουργεί ως “σύνδικος” που μεσολαβεί για να πάρει όσο γίνεται περισσότερα από ένα χρεοκοπημένο κράτος, προς όφελος των δυνατότερων μελών του (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ.). Τον Ιούλιο του 2011 η Γαλλίδα εντολοδόχος Κριστίν Λαγκάρντ αντικατέστησε τον, άλλοτε κυρίαρχο, Ντομινίκ Στρος Καν στην προεδρία του ΔΝΤ. Υπεύθυνος για την υπόθεση της Ελλάδας είναι ο υπάλληλος Πολ Τόμσεν.
Τα συνέδρια “Eurogroup”
Σχεδόν κάθε εβδομάδα πλέον κανονίζονται συναντήσεις, τα λεγόμενα Eurogroup, στις οποίες μετάσχουν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν προβλήματα της Ευρωζώνης και να αποφασίσουν για μία ενιαία πολιτική. Η Τρόικα ηγείται αυτής της ευρωπαϊκής “γερουσίας” και έχει ορίσει έναν ακόμα πρόεδρο-αγαπούλα για να την διαιτητεύει, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Γιούνκερ τυγχάνει να είναι πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ενός μικροσκοπικού προτεκτοράτου της Γερμανίας που έχει συνολικό εξωτερικό χρέος (όχι Δημόσιο… προσοχή) πάνω από 2,2 Τρισ. Δολάρια, δηλαδή σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο της Ελλάδας!!!
Ετυμολογικά και ιστορικά
Αυτά τα βασικά για την Τρόικα που ακούμε και δύσκολα προσδιορίζουμε ως οντότητα. Ενδιαφέρον έχει να μάθουμε από που προέρχεται η λέξη Τρόικα. Καταρχήν οι ρίζες της λέξης είναι ελληνικές εφόσον συγγενεύει με την δική μας λέξη “Τρία”. Τρόικα ονόμαζαν στην Ρωσία ένα έλκηθρο που το έσερναν τρία άλογα αλλά και τις τριμελείς επιτροπές επί σταλινικού καθεστώτος οι οποίες είχαν το δικαίωμα να δικάζουν επ’αυτοφώρω και με συνοπτικές διαδικασίες.
Τριμελείς επιτροπές με διοικητικά, όμως, καθήκοντα υπήρχαν κατά την δημοκρατική Αρχαία Ρώμη που καλούντο Triumvirate. Αργότερα ο όρος Triumvirate (Τριανδρία) καθιερώθηκε για να προσδιορίζει ισχυρές πολιτικές συμμαχίες. Το πρώτο Triumvirate σχηματίστηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Πομπήιο τον Μεγάλο και τον Μάρκο Κράσο (το 53 π.Χ ο Ιούλιος Καίσαρας έγινε Δικτάτορας της Ρώμης αφού διέλυσε την συμμαχία και νίκησε τους άλλους δύο). Το δεύτερο Triumvirate διήρκησε την περίοδο 43-33 π.Χ και αποτελείτο από την συμμαχία του Οκτάβιου (τον θετό γιό του Ιούλιου Καίσαρα), τον Μάρκο Αιμίλιο Λέπιδο και Μάρκο Αντώνιο. Η Τριανδρία αυτή έληξε μετά την εμφύλια διαμάχη των τριών και την κυριαρχία του Οκτάβιου, ο οποίος αποδυνάμωσε την ρωμαϊκή γερουσία και στέφθηκε “Αύγουστος Οκτάβιος”, ο πρώτος Αυτοκράτωρ της Ρώμης.
Σενάρια για το μέλλον
Αν ακολουθήσουμε τυφλά την ιστορία μπορούμε να προβλέψουμε ότι στο μέλλον, τα μέλη της σημερινής Τρόικα, θα έρθουν σε ρήξη μεταξύ τους και θα υπάρξει μόνο ένας νικητής. Αυτό ίσως γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία “διάσωσης” των νότιων χωρών, ώστε η πιθανή χρεοκοπία κάποιων κρατών να συμβεί με το λιγότερο δυνατό κόστος. Φυσικά συζητάμε για έναν νέο οικονομικό πόλεμο ο οποίος προβλέπεται ότι θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την διάλυση της Ευρωζώνης, την κατάργηση του Ευρώ και την άτυπη κυριαρχία του γερμανικού νομίσματος, του Μάρκου, πίσω από το αμερικανικό δολάριο των ΗΠΑ που θα αποδειχθεί η πιο κερδισμένη χώρα, αν επιβεβαιωθεί αυτή η προφητεία.
ΥΓ. Ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου του οποίου πρόεδρος είναι ο “Άλιεν” Χέρμαν Βαν Ρομπάι χάνει ολοένα και περισσότερο την σημασία του, καθώς η γνώμη των Ευρωβουλευτών σχεδόν αγνοείται από την Τρόικα. Αν και τα Eurogroup προορίζονταν αρχικά για συζητήσεις αυστηρά οικονομικού περιεχομένου, σε αυτά αποφασίζονται πολύ περισσότερα, όπως μάθαμε “the hard way” πρώτοι εμείς στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου